abhero

Verzekerd van de informatie die je nodig hebt om zelf te zorgen voor gezonde financiën.

Op financieel gebied kun je steeds meer zaken zelf regelen.
We helpen je graag bij het maken van slimme keuzes en beperken van risico's, zodat je staande kunt blijven in deze turbulente tijden. 

Je bank houdt ook jou nauwlettend in de gaten!

Banken die zomaar meekijken met jouw transacties. Het klinkt gek, maar als het aan het kabinet ligt, wordt dit werkelijkheid. Er ligt een nieuw wetsvoorstel om banken de verplichting op te leggen om gezamenlijk alle transacties vanaf honderd euro te monitoren. Het argument daarvoor? Witwassen tegengaan …..

Nederlandse banken blokkeren steeds meer contante betalingen en opnames. Iedere dag ontvangen wij hiervan bizarre voorbeelden. Vorige week stond ik zelf weer eens met 'lege handen' bij een pinautomaat die buiten werking was en moest ik op zoek naar een andere automaat die niet echt in de buurt was.

Toezicht2
12.000 mensen controleren je gegevens

Ook zijn er dagelijks 12.000 bankmedewerkers bezig met het uitvoeren van controles op de betalingen die wij met z’n allen doen. De ongebruikelijke transacties die worden gesignaleerd, worden doorgestuurd naar de Financial Intelligence Unit. De 90 mensen die daar werkzaam zijn beoordelen een deel van de gesignaleerde transacties als verdacht en geven die door aan politie en opsporingsdiensten. Dat resulteert in ongeveer 100 aanhoudingen per jaar.

Een bank mag zelf beslissen of ze de klant met de ongebruikelijke transactie nog wel betrouwbaar vindt. Is dat niet het geval, dan kan je rekening worden geblokkeerd. We hebben in onze klantenkring al meegemaakt dat iemand met deze onaangename situatie werd geconfronteerd. En zorg dan maar eens dat je je boodschappen of energierekening kunt betalen ….

Wetsvoorstel

Als het aan het kabinet ligt, mogen banken de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de mogelijkheid geven om massaal gegevens uit te wisselen. Om dit vorm te geven hebben de 5 grootste banken een aparte BV opgericht: Transactiemonitoring Nederland (TMNL). Deze organisatie moet alle transacties boven € 100 controleren om daarin criminele patronen te ontdekken. Als je je voor een bepaalde uitgave bijvoorbeeld niet kunt verantwoorden, kom je in beeld bij de Financial Intelligence Unit.

De Nederlandse Vereniging van Banken kan zich vinden in het wetsvoorstel. Zij is van mening dat klanten die te goeder trouw zijn op die manier minder vaak hoeven te worden ondervraagd over bepaalde transacties. Ook zou TMNL alleen maar versleutelde gegevens van klanten ontvangen, waardoor je persoonsgegevens niet bij hen in beeld zijn.

Ook kritiek op wetsvoorstel

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is zeer kritisch op het wetsvoorstel. Zij ziet een vorm van massasurveillance die mogelijk kan leiden tot uitsluiting en discriminatie.

Hoe nu verder?

De Tweede Kamer is kritisch op deze vorm van toezicht en heeft aan minister Kaag van Financiën een lijst met vragen en bezwaren gestuurd. Zij is uiteindelijk verantwoordelijk voor deze wet en heeft al aangegeven dat bepaalde punten van de wet onderhandelbaar zijn.

In AvroTros Radar werd maandag 27 februari jl. aandacht besteed aan dit onderwerp. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Een gewaarschuwd mens ….

Je weet nu in ieder geval dat wij allemaal in beeld zijn en dat ‘afwijkende’ transacties in ons betalingsverkeer problemen kunnen geven. Let dus op met wat je doet en dat je je uitgaven kunt verantwoorden. Hou eventueel een soort eenvoudige administratie bij zodat je overboekingen en betalingen kunt reproduceren. En méést belangrijk: zorg ervoor dat je je vrijheid, veiligheid en vermogen veilig stelt en je voorbereidt op het onhoudbaar worden van de euro.

Alleen als je kiest voor financiële vrijheid kun je in de toekomst zoveel als mogelijk is aan de ‘ijzeren greep’ van de overheid en de risico’s van een onhoudbare euro ontkomen. In onze basistraining ‘Survive Our System; hoe bescherm ik mijn geld’ geven we hiervoor veel tips en handvatten en worden belangrijke zaken uitgelegd en toegelicht. 

Begin eens met het aanvragen van ons e-book met preplijst. Daarin krijg je praktische tips om je voor te bereiden op een crisis. Dit e-book is GRATIS!


Activiteiten Ab Flipse:
Financieel expert - Claimexpert - Spreker & Columnist - Woordvoerder - Opiniemaker